
ایمپلنت و سوالات متداول
زمان مطالعه : ۵ دقیقهمی دانید که اولین تصویری که افراد از شما در ذهن خواهند داشت،لبخند شما خواهد بود.مبحث مربوط به ایمپلنت این روزها بسیار داغ و جذاب است.درمانی متفاوت به جهت نتیجه ای بسیار شگفت انگیز در اصلاح مشکلات دندانی.در کنار نحوه درمان همواره برخی سوالات در ذهن مخاطبان و بیماران وجود دارد که بهتر است قبل از تصمیم گیری پاسخ آنها را دریافت کنند.در این نوشته به بررسی برخی از عمه سوالات خواهیم پرداخت.
آیا بهتر است فضای بی دندانی با کاشت ایمپلنت دندان جایگزین شود یا اینکه با تراش دندانهای مجاور و پایه قرار دادن آنها (بریج) پر شود؟
قطعا ایمپلنت درمان ارجح است. با اینکه ممکن است به نظر بیاید که درمان با ایمپلنت هزینه بیشتری دارد ولی در طول زمان به طور قطع درمان ارزانتری برای فرد است، زیرا :
- دندانهای مجاور فرد را دست نخورده نگه می دارد و از تحلیل استخوان نیز جلوگیری میکند.
- حتی اگر دندانهای مجاور نیاز به روکش داشته باشند، باز هم طول عمر ایمپلنت نسبت به بریج بیشتر است.
- با تراش دندانهای مجاور طول عمر مفید آنها کم میشود و در طول چندین سال یک یا چند عدد از دندانهای پایه از بین می روند و طول ناحیه بی دندانی بلندتر می شود.
- در طول زمان استخوان ناحیه بی دندانی نیز تحلیل می رود. در حالیکه با جایگزینی ناحیه بی دندانی با ایمپلنت دندانهای مجاور آسیب نمی بینند و استخوان آن ناحیه نیز از بین نمی رود.
چه مدت پس از جراحی ایمپلنت می توان دندان دار شد؟
- ایمپلنت بعد از کاشته شدن در فک حدود ۱-۶ماه زمان لازم براى رشد و ترمیم استخوان اطراف کاشت دندان است.
- جوش خوردن استخوان به ایمپلنت اصطلاحا” استئواینتگریشن نامیده می شود.
زمان استئواینتگریشن به عوامل متعددی بستگی دارد، از جمله:
- برند و کیفیت ایمپلنت مورد استفاده
- کیفیت جراحی انجام شده
- کیفیت استخوان اولیه بیمار
- رعایت ملاحظات بعد از جراحی توسط بیمار
- ایمپلنت در کدام فک کاشته شده است، فک بالا یا فک پایین،
- در ناحیه جلو فک(قدام) یا عقب (خلف) ،
- آیا همزمان با کشیدن دندان ایمپلنت کاشته شده یا حدافل بین این دو، فاصله زمانی دو، سه ماهه بوده.
- آیا جراحی سینوس لیفت یا پیوند استخوان انجام شده است یا نه؟
تنها در شرایط بسیار بد استخوانی ابتدا جراحی های بازسازی انجام شده و بعد از شش ماه جراحی کاشت انجام می شود،در اکثر اوقات جراحی های بازسازی همراه با کاشت ایمپلنت انجام می شوند و فقط طول مدت استئواینتگریشن بیش از حالت عادی است.
فاصله زمانی کشیدن دندان تا کاشت ایمپلنت چقدر است؟
در صورتی که دندان کشیده شود و همزمان کاشت دندان انجام نشود، حداقل به مدت دو تا سه ماه فاصله زمانی لازم است تا در محل دندان کشیده شده استخوان تشکیل شود. میزان و سرعت تشکیل استخوان به شرایط زمان کشیدن و متابولیسم فرد بستگی دارد.
ایمپلنت می تواند همزمان با کشیدن دندان جایگزین شود.، که البته شرایط خاص خود را دارد.
از جمله :
- شرایط حفره و میزان تحلیل استخوان پس از کشیدن دندان
- دندان مورد نظر عفونی نباشد
- قطر ریشه دندان و تعداد ریشه های دندان مذکور
- استخوان موجود در فک بویژه به صورت طولی
- نزدیک بودن یا نبودن ریشه دندان به سینوس در فک بالا و عصب دندانی در فک پایین.
- درخواست بیمار
آیا کاشت ایمپلنت محدودیت سنی دارد؟
افرادی که رشد فکی آنها کامل شده باشد، که حدود هجده الی بیست سال به بالا است. تا هر سنی می توان برای فرد کار کرد
در صورتی که از لحاظ شرایط پزشکی و روانی سالم باشد و دارای توان بدنی کافی برای تحمل جراحی باشد. در برخی بیماریهای مزمن مثل فشار خون و یا دیابت در صورتی که کنترل شده باشند با نظر جراح می توان ایمپلنت کار کرد.
آیا می توان برای افراد سیگاری ایمپلنت گذاشت؟
مضرات سیگار بر کسی پوشیده نیست. سیگار باعث کاهش خونرسانی لثه و استخوان می شود و درنتیجه درصد موفقیت ایمپلنت را کاهش می دهد، البته این مورد بیشتر شامل افراد heavy smoker می باشد.
به هر حال در صورتیکه سیگار از یک یا دو هفته قبل از جراحی تا زمان ترمیم محل جراحی(حدود چند هفته) بعد قطع شودنتیجه بهتری بدست میاید.
آیا ایمپلنت پوسیده می شود؟
ایمپلنت پوسیده نمی شود چون از جنس فلز است ولی به این معنا نیست که خراب هم نمیشود. ایمپلنت هم حداقل به اندازه دندان بلکه بیشتر نیاز به رعایت بهداشت و رسیدگی دارد.
نخ دندان مخصوص superfloss، مسواک بین دندانیproximobrush، واتر جت همگی علاوه بر مسواک و نخ دندان معمولی در ایمپلنت کاربرد دارند. ایمپلنت در اثر عدم رعایت بهداشت دچار التهاب لثه، عفونت استخوان و تحلیل استخوان می شود، در نتیجه بسیار مهم است که رعایت بهداشت دقیق انجام شود.
نمونه ای از درمان انجام شده در مرکز ما
به ازای هر دندان چند ایمپلنت مورد نیاز است؟
دندانهای انسان دارای تعداد ریشه های متفاوتی با یکدیگر هستند.
برای یک دندان از دست رفته معمولا یک ایمپلنت.
برای دو دندان از دست رفته دو ایمپلنت.
ولی برای سه دندان از دست رفته با توجه به قطر و طول ایمپلنتهای قابل کاشت دو یا سه ایمپلنت مورد نیاز است.
در صورتیکه استخوان موجود ضعیف باشد یا قطر و طول ایمپلنتها کم باشد به ازای هر دندان :یک ایمپلنت
در صورت مناسب بودن استخوان و قطر و طول ایمپلنتهای قابل کاشت، برای سه دندان از دست رفته دو ایمپلنت کاشته می شود.
برای چهار دندان از دست رفته بسته به محل بی دندانی و شرایط استخوانی دو تا چهار ایمپلنت مورد نیاز است.
برای پنج دندان از دست رفته بسته به محل بی دندانی و شرایط استخوانی سه تا پنج ایمپلنت مورد نیاز است
برای شش دندان از دست رفته بسته به محل بی دندانی و شرایط استخوانی سه تا پنج ایمپلنت مورد نیاز است
برای هفت دندان از دست رفته بسته به محل بی دندانی و شرایط استخوانی چهار تا شش ایمپلنت مورد نیاز است
در بازسازی کامل یک فک بسته به محل بی دندانی و شرایط استخوانی شش تا ده ایمپلنت مورد نیاز است که ده تا چهارده دندان از دست رفته را جایگزین میکند.
حداقل ایمپلنت لازم جهت پروتز متحرک متکی بر ایمپلنت چهار عدد است.
آیا کاشت ایمپلنت نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد؟
خیر، کاشت ایمپلنت به جز موارد اندک یک جراحی سرپایی در مطب دندانپزشکی است. این جراحی عموما یک جراحی بسیار ساده بوده که در طی پنج دقیقه انجام میشود و از بسیاری از اعمال دندانپزشکی مثل جرمگیری و پر کردن دندان ساده تر است. بسیاری از بیماران اظهار میکنند که حتی نیازی به مصرف مسکن پس از جراحی نداشته اند. این جراحی به قدری ساده است که برخی بیماران تمایل پیدا میکنند تا به جای درمانهایی نظیر درمان ریشه، جراحی افزایش طول تاج و سایر درمانهای پیشرفته از ایمپلنت استفاده کنند.
آزمایش هموگلوبین ای وان سی (HbA1C) چیست؟
آزمایش هموگلوبین ای وان سی، یک آزمایش خون بسیار رایج می باشد که برای غربالگری بیماران دیابتی کارآیی داشته و نشان می دهد بیماران به چه میزان در کنترل بیماری دیابت موفق بوده اند.
آزمایش هموگلوبین ای وان سی(Hb A1C) نشانگر میزان گلوگز(قند) همراه با هموگلوبین موجود در خون و میانگین قند خون بیمار در ۲ تا ۳ ماه گذشته است . بنابراین در صورتی که میزان قند خون در ۲ یا ۳ ماه گذشته بالا باشد نتیجه این آزمایش نشان دهنده کنترل نامناسب قند خون و در نتیجه امکان بروز عوارض بیشتر دیابت می باشد.
به عنوان مثال مقدار هموگلوبینA1Cبین ۶، ۷و ۸ درصد به ترتیب بیانگر قند خون حدود ۱۲۰ میلی گرم بر دسی لیتر، ۱۵۰ میلی گرم بر دسی لیتر و ۱۸۰ میلی گرم بر دسی لیتر طی ۳-۲ ماه گذشته است.
در بیماران دیابتیک متقاضی ایمپلنت چنانچه کنترل قند انجام شده باشد ریسک درمان مشابه فرد سالم میباشد. نکته مهم در مورد این آزمایش این است که برخی افراد تصور میکنند که قند کنترل شده دارند اما در واقع اینگونه نیست. این آزمایش شرایط واقعی فرد را با دقت بهتری نشان میدهد.